Від якого продукту може статися інсульт

Їжа може великою мірою збільшити ризик виникнення інсульту. Щоб уникнути цієї проблеми, потрібно виключити з раціону продукти, що підвищують кров'яний тиск. Особливо це стосується людей, які нахиляються до ризику інсульту, повідомляє Express.co.uk.

Одними з найбільш значущих факторів ризику інсульту та інфаркту є високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину. Кількість солі, яку ми споживаємо, особливо важлива в певних станах здоров'я та захворювань. Це стосується також інсульту - небезпечного для життя невідкладного стану, що виникає при припиненні кровопостачання частини мозку, за словами лікаря і експерта у сфері здоров'я Сари Джарвіс.

Щоб зменшити ризик інсульту, потрібно уникати продуктів з великим вмістом солі. Зайвий рідинний об'єм натискатиме на стінки артерій, які переносять кров від серця по всьому тілу, що веде до підвищення артеріального тиску. Це може призвести до блокування артерій, які постачають кров у мозок - іншими словами, до інсульту, як пояснила експерт.

Оброблені та копчені продукти, такі як салямі, копчена риба, делікатеси та ковбаси, містять значну кількість солі. Солені закуски, такі як чіпси та горіхи, також варто уникати, наполягла вона.

Зазначаючи, що більша частина солі, яку ми споживаємо, походить з менш очевидних джерел, таких як консервовані супи та тушковані страви, підливи, соєвий соус, кетчупи, приправи і солі, піца, готові страви і навіть хліб, експертка підкреслила важливість вибору продуктів з низьким вмістом солі, щоб знизити ризик інсульту.

Згідно зі стандартами, добова норма вживання солі не повинна перевищувати шість грамів.

Для зниження ризику інсульту доктор Джарвіс також рекомендує регулярні фізичні вправи та підтримання нормальної ваги. Крім того, важливо позбутися звички палити.

Щодо видимих ознак інсульту, можна відзначити опущення обличчя на одну сторону, неспроможність підняти обидві руки та утримати їх у такому положенні через слабкість або оніміння однієї з рук. Мова також може бути незрозумілою або спотвореною, або людина може бути неможлива до говоріння. Якщо виявлені такі ознаки, негайно слід викликати медичну допомогу, оскільки затримка загрожує життям хворого.

Харчування має вплив на весь організм, зокрема на роботу серцево-судинної системи. Однією з причин артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту є саме нераціональне харчування. Забагато споживання натрію сприяє підвищенню кров'яного тиску.