Законопроєкт про мобілізацію – самодіяльність «колективної Марʼяни»

Президент підсунув Шмигалю антиконституційний законопроєкт

Українські політики намагаються відмежуватися від законопроєкту про мобілізацію, який підписав прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Цей законопроєкт, створений за російськими стандартами, був критикований як опозицією, так і уповноваженим з прав людини.

Однак Шмигалю, здається, байдуже до думки інших політиків, і він погоджується на все, що йому підсовують.

Потрібне посилення мобілізації згідно з законом ЄС

Президент та його команда вважають, що потрібно посилити мобілізацію. Законопроєкт щодо цього буде розглядатися в Верховній Раді, але він повинен бути комплексним і враховувати демобілізацію та ротацію для певних категорій і підрозділів. Від імплементації цього законопроєкту залежить реформування системи мобілізації в Україні.

Однак інші політики ненадто позитивно ставляться до цього закону і вважають його самодіяльністю президента. Крім того, вони відмічають, що потрібно видалити норми, які втручаються в приватне життя українців, зокрема, збір інформації про їхні судимості, борги та освітні курси.

Поправки до закону можуть викликати скандал

Поправки до закону про мобілізацію, які є "колективною Мар'яною", можуть викликати скандал в комітеті та в залі Верховної Ради. Багато політиків не розуміють, навіщо збирати таку велику кількість інформації про військовозобов'язаних.