Заяву про створення альянсу України, Польщі та Британії перенесли

Офіційну заяву про створення нового малого альянсу «Україна – Польща – Великобританія» перенесли через хворобу голови британської дипломатії Ліз Трасс.

З ініціативою створення такої тристоронньої співпраці у центрі Європи у жовтні минулого року виступила Україна.

Цей новий формат є частиною української стратегії малих альянсів як активної зовнішньої політики України. Окрему увагу приділено і Стратегії зовнішньополітичної діяльності.

Новий формат не прив'язаний до локальної географії – це об'єднання країн, що поділяють загальні принципи, які прагнуть зміцнення безпеки та розвитку торгівлі, готових до конкретних дій.

Варшава, Київ і Лондон мають не лише реалістичне усвідомлення загроз безпеки Європі та стратегію протидії викликам з боку Росії, а й великий потенціал тристороннього співробітництва у галузях торгівлі, інвестицій, енергетики, у тому числі відновлюваної.

Планувалося, що перше офіційне оголошення про створення нового формату буде зроблено міністрами закордонних справ трьох країн 2 лютого у рамках візиту голови британської дипломатії до Києва. Проте Ліз Трасс захворіла на COVID-19.

Ідею створення військово-політичного союзу Великої Британії, України та Польщі підтримують понад 60% українців. Негативно ставляться до цієї ініціативи 21%, байдуже – 12%.