Танки Leopard для України ‒ союзники тиснуть на Шольца

Танки Leopard для України ‒ союзники тиснуть на Шольца

На міжнародному форумі в Давосі союзники посилили тиск на канцлера Німеччини Олафа Шольца.

Вимагають, щоб він дозволив постачання німецьких танків Leopard до України. Про це повідомляє Reuters.

Видання нагадує, що перемовини відбуваються напередодні важливої зустрічі міністрів оборони країн, що допомагають Україні у п'ятницю в Рамштайні.

Досі у ФРН не погоджуються на постачання сучасних танків для українських військових. Там наголошують, що західні танки мають поставлятися в Україну лише в тому випадку, якщо буде згода між основними союзниками Києва, зокрема Сполученими Штатами.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Перед тим, як Шольц вирушить на Всесвітній економічний форум (ВЕФ) у Давосі, деякі з найближчих союзників України спробували змусити його передумати.

"Ми сподіваємось і намагаємось організувати велику підтримку України. Ми сподіваємося, що кілька партнерів, союзників дадуть Україні танки", ‒ заявив, зокрема, президент Польщі Анджей Дуда на панелі ВЕФ.

На підтримку такого рішення виступив і президент Литви Гітанас Науседа. Він "твердо переконаний", що Німеччина надасть Україні, яка бореться із російським вторгненням, танки Leopard.

"Ми не можемо дозволити собі розкіш таких затримок. Це має бути зроблено швидко", ‒ сказав Науседа.

За його словами, постачання танків стане стратегічною частиною наступної фази війни.

На зустрічі союзників України в Рамштайні у Німеччині у п'ятницю має бути оголошено про збільшення військової допомоги країні.

"Будуть ухвалені важливі рішення", ‒ сказав міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес Буено.

Однак, він додав, що на цей час Мадрид не може постачати танки Leopard, які у нього також є, Україні.

Польща збирає коаліцію країн, які нададуть Україні танки Leopard 2. Варшава подівається, що вдасться сформувати хоча б бронетанкову бригаду. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі 17 січня.

Україні передадуть танки Leopard 2 в межах міжнародної коаліції. Про нову військову допомогу заявив президент президент Польщі Анджей Дуда у Львові 11 січня.

Читайте також: