Кава суттєво подорожчає: Bloomberg виявив головну причину

З наступного сезону, коханці кави будуть змушені платити більше за своє улюблене напоєне. За даними Bloomberg, це стало можливим через знижений врожай робусти у В'єтнамі.

До Ха Нам, заступник голови В'єтнамської асоціації кави і какао, підтвердив, що країна виробила лише 1,6 млн тонн кави у поточному сезоні, в порівнянні з 1,78 млн тоннами минулого року. Крім того, експерт повідомив, що торішні запаси практично вичерпані. В результаті цього, ціни на місцевому ринку зросли на понад 40% у порівнянні з попереднім роком.

Нам також зазначив, що сільськогосподарські площі, зокрема у провінціях Дак Лак і Дак Нонг, зменшуються, а врожайність кави також падає у деяких областях.

Поганим новинам додається й те, що на біржових торгах робусти у Лондоні ціна вперше з 2008 року досягла максимального рівня. З початку цього року ціна зросла приблизно на 10%.

За даними Нама, площа, призначена для вирощування кави, зменшилась у В'єтнамі. Особливо це помітно у провінціях Даклак і Дакнонг. У новому сезоні очікується, що у країні залишиться близько 600 тис. гектарів сільськогосподарських земель, призначених для кави, що менше порівняно з 700 тис. гектарами у минулому році за даними Мінсільгоспу В'єтнаму.

За даними Bloomberg, експорт кави з В'єтнаму може зменшитися на 15% у сезоні 2023-24 років до 1,66 мільйона тонн порівняно з попередніми 1,78 мільйонами тонн. До кінця листопада було зібрано половину врожаю, а місцеве споживання кави може зрости до 350-400 тис. тонн на рік з нинішніх 260 тис. тонн, коли запрацюють нові заводи із виробництва розчинної кави.

На згадку, в Євросоюзі розглядається можливість знищення сотень тисяч тонн какао та кави, які зберігаються, через новий закон, що забороняє постачання товарів, вироблених з вирубування лісів та використання дитячої праці.

Згідно з даними Financial Times, у країнах Європи зараз зберігаються близько 200 тис. тонн какао та 150 тис. тонн кави. Однак, Брюссель не надав країнам ЄС інструкцій щодо подальших дій. Виробникам рекомендовано реалізувати продукцію протягом перехідного періоду до грудня 2024 року.

На сайті також є цікава стаття про вплив кави на мозок. Дослідження показують, що кава може впливати на ризик інсульту та деменції.