Що буде з курсом долара та цінами в Україні: прогноз Fitch

Міжнародне агентство Fitch Ratings прогнозує, що курс долара до гривні залишиться стабільним, і очікуються низька інфляція та економічне зростання в Україні. Цю інформацію наводиться на сайті агентства.

Національний банк України знизив відсоткову ставку до 16% з 25% у червні і ввів політику "керованої гнучкості" обмінного курсу. За оцінками Fitch, продовження валютних інтервенцій сприятиме підтримці стабільного курсу гривні до долара США у найближчий час, разом з поступовою лібералізацією руху капіталу.

Поточний рівень інфляції в Україні становить 5,3%, зниження в порівнянні зі значенням 12,8% у червні сприяли нижчим цінам на продукти харчування та енергоносії та стабільній обмінному курсу. Агентство прогнозує, що інфляція у 2024-2025 роках зросте в середньому до 9,1%, частково через базові ефекти, помірні темпи зростання заробітної плати і проблеми в ланцюжку поставок.

У 2023 році за даними аналітиків, ВВП зросте на 5,1% після спаду на 29,1% у 2022 році. Це станеться завдяки адаптації бізнесу до умов війни, відновленню довіри споживачів та розвитку сільського господарства. Кількість українських біженців у 2023 році була стабільною і склала 6,3 мільйона у листопаді. З урахуванням інтенсивності конфлікту, повернення мігрантів та відновлення експортного потенціалу через чорноморські порти, економічне зростання може прискоритися. У 2024 році прогнозується зростання ВВП на рівні 3,8%, а у 2025 році - 4,5%.

Важливо відзначити, що згідно з Держбюджетом на 2024 рік, передбачається підвищення мінімальної заробітної плати, що має прямий вплив на податки, соціальні стандарти і штрафи. Курс долара у 2024 році буде залежати від макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

У разі відсутності проблем з цією допомогою, курс долара у 2024 році буде 41,4 грн/$, як передбачено в державному бюджеті.